eXtremeMan 113 beszámoló Bérdi Tomitól

“Üdvözlök minden Sporttársat,

Barátom (Edzőm) javaslatára irok egy kis beszámolót az életem első Fél Ironman versenyéről.
A verseny 8 hőnap kemény edzések sorozata előzte meg, hajnali futások és úszások munka utáni biciklis edzések. A sport órámon van egy olyan funkció hogy visszaszámol a versenynap kezdetéig … minél jobban közeledett a verseny napja annál jobban az járt a fejemben hogy megfelelően fel vagyok-e készülve mentálisan és fizikálisan egy ilyen volumenü megmérettetésre.

Szegedről indultam 2015.06.27.-én délelőtt 10:00-kor, 14:00-kor értem Kaposvár melletti Toponár faluhoz, ahol már kint álltak a Deseda tóhoz irányitó segítőkész emberkék. Megérkeztem, azonnal leszaladtam a tóhoz, gyors vízhőfok ellenőrzésre, nagyon kellemes 21’C -os. Éppen egy rövidtávú triatlon verseny rajt sípszójára értem oda. Nagyon jó volt hogy láthattam élesben egy ilyen versenyt, ezen belül a depózásra figyeltem jobban, mit-hogyan-mikor-hova.

Tomi eXtremeMan113 1

A nap második felét a másnapi versenyre való felkészüléssel töltöttem: rajtcsomag, chip élesítése és felvétele, kerékpár műszaki állapotának átnézésével finomhangolással, szénhidrát és magnézium feltöltés. 21:00 körül kiürült a parkoló és vadkempingre szántam el magam. 22:00-kor már aludtam is. 06:00-ra terveztem ébresztőt,de annyira kényelmesen aludtam a jó meleg hálózsákomban hogy 07:00-ig kitoltam az ébresztőt. Gyors reggeli ami előző esti vacsorábol megmaradt Bolognai tészta volt.Utána gyors sátorbontás, majd irány az előző este összekészített felszereléssel a 08:00-kor nyiló Depóba.Utána egy kis ismerkedéssel töltöttem a rajtig hátralévő időt. 09:45-kor a speaker felszólitotta a több száz versenyzőt hogy kezdjenek beereszkedni a víztározó oldalán a vízbe. Viharos szembeszél támadt 60km/h-val … ehhez most nem szeretnék hozzáfűzni semmit 😀
10:00-kor eldördült a rajtpisztoly és több száz versenyző társammal nekirugaszkodtunk az első számnak az 1.9 km úszásnak, a várthoz képest kicsit gyengébben teljesítettem, de bőven az 1 órás szintidőn belül.
Tomi eXtremeMan113 2

Majd jött a következő szám a 90km kerékpározás,nagyon vártam mert ez a legerősebb számom 3 óra 1 perces idővel sikerült teljesítenem ami a tervek szerint ment, semmi féle technikai meghibásodás nem történt. A fék fogott a váltó váltott …
Tomi eXtremeMan113 3
A második versenyszám után következett a 21.1 km futás ami már kocogásba csapott át részemről, mert a kerékpárnál egy elég erős tempót mentem és a futás első 500m-én a felső combizmomat iszonyatosan összerántotta az a fránya görcs. Muszáj volt megállnom és lenyujtanom egy 5-10 percet, majd sokkal jobb állapotban folytattam a kocogást 05:30/1000m-es tempóval.
Tomi eXtremeMan113 4
Nagyon jó érzés volt a befutó utolsó 50m-én mind a két oldalt hatalmas tapsvihar fogadott, a célkapun átfutva megkaptuk a Finisher pólót és Érmet.
Nagyon nagy érzés a közel nyolc hónap fárasztó edzés után átvenni azt az érmet és polót, amit egy éve áhít az ember. A végeredmény 254 férfi versenyzőből 92.-ik helyet sikeredett megcsípnem ami szerintem elég szép eredmény elsőre 6:03:48-as idővel. Felnőtt 3 korosztályban pedig 23. lettem.
Tomi eXtremeMan113 5
Egy hét pihenőt engedélyeztem magamnak, után elkezdődik újbol az edzések sorozata egy éven át, mert jövőre Nagyatádi Ironman a cél.

Részletes időeredmények(Van mit csiszolni)
Úszás 00:49p depó:02:24p
Kerékpár 03:01p depó:01:02p
Futás 02:07p”

Bérdi Tamás