Cyclocross OB 2014 Póstelek

“Magyar Nemzeti Cyclo Cross Bajnokság 2014

Életerő KSE 3 tagja 2014.01.11- én Pósteleken rajthoz állt a Magyar Nemzeti Cyclo Cross Bajnokságon, amatőr III. kategóriában (nincs kiváltva a versenyzői licenszünk és nincs speciális bicajunk, ami lehetővé tenné a Master 1 -es rajthoz állást). Ahol a rossz idő ellenére méltón sikerült helytállni.
1. Zsivity Zorán Meditech SC 0:46:10
2. Vajda János Péter Alpinbike 0:46:25
3. Szabó Róbert Életerő KSE 0:46:31.
.
9. Szabó Zsolt Életerő KSE 0:50:58
13. Várkonyi Gábor Életerő KSE 0:54:17

A rajt nem volt könnyű. A licenszel rendelkező versenyzők mögé lettünk beszólítva, névsor szerint. Ami nekünk nem az első sorokat jelentett.. Próbáltam a kordon mellé helyezkedni, hogy rajt után hátha nyílik előttem egy ösvény, amin előrébb surranhatok.
Be is jött ez a taktika. A rajt után sikerült több pozíciót is nyernem. Egész a licenszes versenyzőkig tudtam előre jutni. Ahol az egyik sporttárs észrevehetett a szeme sarkából, hogy jövök. Mert a könyöke, hirtelen az oldalamhoz került.. Vagy borulunk, vagy csak én megyek a korlátba vagy fékezek.. Az utóbbi mellett döntöttem. Ez a momentum meg is adta a hangulatot a versenyzésemhez.
Az első 3 körben nagy forgalomba kerültem. Nehezen tudtam előrehaladni a Cross- os versenyzők között. Általában előzni csak a lehetetlen helyeken tudtam ahol senki sme számitott rá. Mert a rövid egyenesekben ritkán volt meg a kellő sebesség különbség. Szerencsére sikerült mindig a kiválasztott íven tartani a bicajt.
A táv felétől elkezdett esni az eső, így körről körre egyre jobban csúszott a pálya. Ami nekem csak jó volt. A technikás részeken az utolsó előtti körre fel is zárkóztam a kategóriámban 2. helyen haladó versenyzőre, aki épp egy licenszest előzött le. A feladat adott volt… egy köröm volt arra, hogy két nagyon gyors bicajost leelőzzek egy 90%- ban egynyomos versenypályán.

A pálya 4 szakaszból állt. Az első egy szalagokkal kijelölt tekervényes ösvény volt a kastély kertben. Majd a végén 3-4 nagy gödörrel volt fűszerezve. A második egy viszonylag hosszabb egyenes szakasz, ami átvezetett a harmadik szakaszhoz. Egy újabb gödrös technikás részhez, amit egy kb 10-11 fokos lépcső is nehezített ( felfelé kellett rajta menni). A lépcső után kezdődött az utolsó, negyedik szakasz. Két gyors egyenes rész. Az első egyenesben csak tekerni kellett mint a fene végén egy derékszög kanyar. A második egyenesben volt egy dupla palló élére állítva (kb térd magas volt egymástól kb 3 méterre). Ennek az egyenes végén egy derékszög jobb kanyar után 10 méterre volt a célvonal.
Az utolsó körre úgy mentem ki, hogy közvetlen előttem volt a két bicajos. Az első technikás szakasz vége felé volt egy nagy „bombatölcsér” ahol sikerült kifékeznem az egyik versenyzőt. Utána ő benne is maradt a gödörbe. Szerencsémre nem tudott rendesen kitekerni belőle. Így hátra már kevésbé kellett figyelnem. Ez után az volt a cél, hogy a villámlábú ellenfelemet az utolsó technikás rész előtt megelőzzem, mert azt tapasztaltam, hogy a kanyargós részeken feltart.
A második szakasz végéig ellenfelem mögött tudtam maradni. A sáros úton ösvényt váltottam és 42km/h ra gyorsítottam a bicajt (ez a célban derült ki). Sikerült az előzés (a célban tudtam csak meg, hogy a 3. szakaszt kategória másodikként abszolult 4. ként kezdhettem meg)! Koncentrálnom kellett nagyon, hogy maximális erőkifejtés mellett hiba nélkül jussak át az utolsó technikás szakaszon, minél nagyobb előnyt szerezve üldözőm előtt a saras úton. Hiba nélkül teljesítettem a kanyargós ösvényt és felrohantam a lépcsőn. Nem néztem vissza, de a hangokból ítélve kb. akkora előnyöm lehetett, hogy amikor én a lépcső tetejére értem, akkor villámlábú barátom a 2.-3. lépcsőfokon tarthatott és iparkodott nagyon!
A negyedik szakaszba érve az első egyenesben megtartottam a pozíciómat. Derékszög kanyar bevéve. És ekkor mellém ért V. Jani. Nem is maradt sokáig. A dupla pallóhoz már előttem ért oda. A célvonalig 6 mp-re nőtt a hátrányom. És 31 mp előnnyel érkeztem célba a 4. helyezett versenyző előtt.
Néhány hete kezdtem a 2014 –es szezonra a felkészülést. Ez az izgalmas verseny jó lendületet adott a még előttem álló nehéz edzésekhez. A verseny minden másodpercében koncentrálni és küzdeni kellett a versenyzőkkel, a változó körülményekkel és a fogyatkozó erővel.
Hajrá Életerő KSE 😉 !”

Szabó Róbert